Cultural Center in South Korea
Place:South Korea, Sunchon
Status:Concept
О проекте:

The total area of 8000 m2

In collaboration with
Irina Safonova and Natalia Aigunyan

Project is based on the synthesis of three aspects: reinterpretation of traditional Korean architectural and philosophical ideas, program requirements and advanced methods of urban analysis.
The design of the master plan addresses the notion of circularity, which manifests itself as the adaptability of space towards different time and weather conditions by means of spatial zoning and features of buildings.

The urban analysis utilizes an agent based simulation methods. Carefully studied amenities became an input in the crowd simulation. Site analysis was carried out through digital simulation, which provided the information about site passablity and visibility that affected zoning concept. The adaptability enables the site to various types of activities and events. It invokes different levels of privacy and creates view points.

The project is an art platform, enabling to emerge new forms and ideas in art, through a discourse. In order to provide conditions for communication, main volume blocks noise generated by traffic.
The site includes a large plaza, which overlooks the riverside through sloped beach verged on a cafe to the South-East and Yeonja-ru on the South-West side of the site. Thus, the plaza is capable of accommodating large-scale performances and exhibitions at the same time providing diverse types of spaces as the need may be. In the calm, but visible area of the plaza is moved Pal-ma-bi.

 

The Art Center

The main building is located on the north-east of the site reducing noise from the main street and creating a large plaza in the middle of the site. L-shape of the building gradually declines towards the cafe and riverside from the one side and green area from the other organizing continuous landscape. Its highest point coincides with exhibition area capable of accommodating different art forms, which in conjunction with the plaza is able to provide an open air exhibitions and events. East part of the complex fitted with media facade establishing communication with people feeding with information about exhibitions and events being held at the art center it also becomes a canvas for modern forms of digital arts. The structure of the center consists of reinforced concrete structure with a large span, that allows to accommodate various art forms. Handicap parking lots are placed on the North-West site of the complex. Service area is located along the northern facade allowing access for trucks and stuff from the back and providing a fire gap.

 

The Visitor Center

The Visitor Center is combined with the Art Center. It is placed in the most visible and busy area of the site. The Visitor Center provides all necessary facilities for tourists, it is also connected with the main plaza.

 

Yeonja-ru

Yeonja-ru is the main accent of the site. Being placed at the visible and quiet area by the riverside, it may both provide a place for contemplating and easily be recognised as a Suncheon symbol. Encountering fundamental ideas of the original Yeonja-ru, the new one interprets them in contemporary concepts utilizing Dugong structural logic as a reminiscence of traditional structural and material principles, which also helps to maintain lightness and transparency of the structure. Curvilinear shape crates a range of spaces for people with diverse needs, providing different levels of privacy

 

The cafe

The cafe Is placed in one of the most active areas of the site, framing the entrance.
It is organized as look-through pavilion, enabling the river view.